Witam. Jaki rodzaj węglowodanów znajduje się w płatkach owsianych i kukurydzy(skrobia, czy fruktoza)? Sądzę, że w płatkach skrobia, ale nie jestem pewien na 100%.
Czytałem artykuł dt. wyższości glukozy nad fruktoza w posiłku potreningowym, wiec moje pytanie jest takie jakie będzie najlepsze źródło posiłku zawierającego glukozę? Jedyna opcja jest carbo?
[...] z węgla, wodoru i tlenu. Węglowodany zawarte w pożywieniu możemy podzielić na proste i złożone. Do pierwszej grupy zaliczamy wszystkie sacharydy zbudowane z jednej (glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza) lub dwóch (disacharydy: sacharoza, laktoza, maltoza) cząsteczek cukru. Drugą grupę tworzą węglowodany złożone (polisacharydy). Obficie [...]
[...] tłuszczu – to wszystko rozbija się o bilans kalorii. Można jeść gainery czy torty i nadal ... chudnąć. Kwestia proporcji kalorii z poszczególnych źródeł. Glukoza czy fruktoza – w żadnym wypadku nie są alternatywą dla gainera. Nowsze produkty tego typu zawierają np. skrobię. /SFD/2016/9/28/1af27139fbcb49c5bff55a6b1b584b0e.jpg Jeżeli ktoś [...]
[...] sama nie wiem..nigdy czegos takiego nie robilam..jestem raczej spontaniczna i nie lubie jesc na godzine nawet jak mi sie nie chce..na pewno dodam do obiadu kasze gryczana lub ryz ciemny jakis i wieczorem po treningu moze tunczyk i jajko lub jajecznica bez tłuszczu. A i czy 3 owoce na dzien mozna-np. 2 jabłka i kiwi?Bo to fruktoza podobno? kim
[...] lepiej gotowane niż smażone) 2. wybierać produkty o wysokiej zawartości błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa) 3. unikać węglowodanów prostych (cukier, glukoza, fruktoza czyli wszystko co słodkie) 4. zapewnić wystarczającą ilość tłuszczu, częsty błąd to eliminacja tłuszczów 5. starać się zastępować tłuszcze zwierzęce (tłuste sery, [...]
[...] drogi metabolizmu fruktozy: -w mięśniach i tkance tłuszczowej, -w wątrobie (główna droga zużytkowania fruktozy) Czyli juz na poczatku obalony zostaje kolejny mit: TAk -> fruktoza może uzupełnic glikogen mięsniowy! Nie jest w tym lepsza od glukozy - szybkość uzupelniania glikogenu mięsniowego (!) po podaniu glukozy lub fruktozy jest o ~50% [...]
***Dzień 1*** Finalnie rozstałem się z dupą po 2,5 roku, więc na test będę miał duuuuuużo energii i motywacji. Zobaczy jakie ciacho straciła . No to lecimy z koksem! *Dieta i suplementacja* Posiłek 1: - 5g Creapure - omlet z 3 jaj - 70g płatków owsianych - 30g rodzynków - 10g oleju lnianego - 1 porcja Animal Flex - 2 kapsułki Omega3 Posiłek 2: - [...]
chodzi o to,że organizm nie przyswaja więcej glukozy jak ok 60g/h a fruktoza wchłania się niezależnie od niej więc możemy przez to zwiększyć ilość "zaabsorbowanych" przez organizm cukrów w danym przedziale czasowym,gdzie w oknie treningowym ma to spore znaczenie
[...] natomiast to C6H12O6. Prawie wszystkie węglowodany, jakie zjadamy zostają rozłożone lub przemienione do tej właśnie cząsteczki. Innym ważnym dla nas cukrem prostym jest fruktoza. Występuje ona w dużych ilościach w owocach. Połączenie 1 cząsteczki glukozy i fruktozy daje sacharozę, czyli cukier z cukierniczki. Połączenie to można zapisać [...]
[...] Poza tą nietolerancją laktoza to poprostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza to wiadomo, a galaktoza jest przerabiana w wątrobie tak jak fruktoza, również uzupełnia glikogen wątrobowy. Przy uzupełnieniu glikogenu laktoza działa podobnie do połączenia glukozy i fruktozy. Czyli drugi składnik laktozy - [...]
Uwazaj z fruktozą , najlepiej poczytaj o niej , Ja do bananów całkowicie nie jestem przekonany , ogólnie owoce za dobre nie są ,konkretniej fruktoza. Płatki kukurydziane też za dobre nie są(wysoki indeks i mocno przetworzone) , spróbuj sie przełamac do owsianych moe Ci zasmakują. Od nadmiaru białka oczywiście pisze NADMIARU , a nie maksymalnego [...]